Dünyanın en çok turist çeken dördüncü ülkesi olan Türkiye, 2028 yılına kadar 80 milyon nitelikli turiste ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, ülkenin turizm anlayışında önemli değişiklikler yapılacak. Özellikle gıda israfına yol açan ve yerel esnafa katkı sağlamayan ‘her şey dahil’ otel konsepti, yerini daha sürdürülebilir ve rekabeti artıracak yeni sistemlere bırakacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu süreçte gastronomi, kültür ve sağlık turizmine daha fazla odaklanacak. Ayrıca, turistlerin otel dışına çıkarılarak yerel restoranlarda yemek yemesi, kültürel geziler yapması teşvik edilecek. Bu sayede, hem yerel esnafın kazancı artırılacak hem de Türkiye, turistler için daha cazip bir destinasyon haline getirilecek.
Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi Mustafa Korkutata, her şey dahil sisteminin ciddi bir gıda israfına neden olduğuna dikkat çekerek, bu sistemin Türkiye’nin sıfır atık politikasıyla uyuşmadığını belirtti. Özellikle açık büfe sisteminin otellerde gıda tüketimini kontrolden çıkardığını ifade eden Korkutata, “Otellerde tabaktan dönen yiyecek oranı yüzde 65'lere ulaşmış durumda. Günlük kişi başına 220-400 gram gıda çöpe atılıyor. Bu da yılda 50 milyar liralık bir israfa yol açıyor” dedi.